Kniver med fast blad

Det er i utgangspunktet to hovedgrupper av håndlagde kniver med fast blad som finnes i vårt sortiment.


1:  Fulltange eller heltange blad:


Typisk her er at tangen går helt ut i skaftematerialet, og er synlig hele veien rundt.  


2:  Blad med halvtange eller skjult tange:


Her er bare bladet synlig i knivstålet, og tangen ligger skjult som en rottehale inne i skaftet.   

Halvtange blad kan forekomme, og da vil en del av tangen være synlig, normalt langs ryggen på kniven.  Denne løsningen er lite brukt av vår knivmaker, men kan forekomme.


Ergonomi og design:
Våre kniver er først og fremst designet for å ligge godt i hånden, og du skal kunne jobbe med den over tid uten å få vabler i hendene.  Typisk vil dette være når det utføres hardt spikkearbeid. Derfor vil de fleste av våre kniver ha utsparinger for fingergrep.  Dette gir sikkert grep i de fleste situasjoner, selv når knivhånden er glatt av fiskeblod o.l.

Ellers er vår filosofi at det som er godt for hånden, er godt for øyet.


Noen eksempler


Slirer:
Med unntak av kokkeknivene, og til en viss grad foldeknivene, vil alle kniver med fast blad kreve en slire.  Sliren skal sikre brukeren mot kniven, men også kniven mot omgivelsene, slik at man unngår riper og hakk i knivstellet når man ferdes på fjellet eller i skog og mark.


Vår knivmaker bruker stort sett lær med rårand, gjerne forpart av okse.  Når dette læret har ligget noen timer i bløt, kan det skjæres og formes rundt kniven. Læret vil gjennomgå en kontrollert tørkeprosess, og man ønsker selvsagt at kniven skal sitte som støpt i sliren - bokstavelig talt.  Grunnet grepsutformingene i skaftene, og/eller bredden på bladene,  kan ikke slirene syes med den klassiske baksømmen.  Knivmakeren har løst dette ved å lage huller for sidesøm, og flettet inn en matchende og meget sterk snor beregnet til lærprodukter.  


Og så mener vi at kniven skal henge fritt i beltet, og at ikke opphenget «stresses». Vår favoritt er derfor oppheng montert i en D-ring, som gjør at kniven kan pendle naturlig i sliren sin ved hoften. 


Et eksempel er at du skal kunne sette deg ned i bilsetet uten at slira/opphenget kommer i konflikt med sittestillingen.  Små, men viktige detaljer.


Sliping av egg:'

Alle knivene leveres med slipt og polert egg. For å vedlikeholde eggen anbefaler vi Eidestroppen, som kan bestilles her:

Eidestroppen | Knivslipern.com | Kniver til både amatører og proffe


Besøk verkstedet vårt og se litt av produksjonen på

Kniver & sånt | Facebook
A